O ekpresie do kawy
Niedawno, wysłałem taki list:
From: Wojciech .....
Sent: Monday, December 13, 2010 12:40 PM
To: Krzesztof H....
Subject: O wygodnym ekpresie do kawy, na ilości domowe czyli małe
Mówiłeś, że masz temat obeznany więc napisz mi producenta i model :-)
W.
I otrzymałem taką śliczną odpowiedź:
From: Krzysztof.H....@....pl
To: wojtek@...pl
Sent: Tuesday, December 28, 2010 11:50 PM
Subject: RE: O wygodnym ekpresie do kawy, na ilości domowe czyli małe
Wojtku,
Zadałeś poważne pytanie, co wymaga trochę czasu na odpowiedź. Dlatego piszę
dopiero teraz, mając chwilę czasu w nieco luźniejszym okresie. Myśmy
rozpoznawali temat w kontekście naszego zapotrzebowania, to znaczy
kilku-kilkunastu kaw dziennie, ale z dużym naciskiem na wysoką jakość
zaparzania i dobierania parametrów zaparzania, a także możliwość
wykorzystania kawy w ziarnach.
Moim zdaniem, najważniejsze parametry ekspresu to;
- ciśnienie pary (minimum 12 bar, zazwyczaj mają 15 bar)
- dysza do spieniania
- łatwość dobierania parametrów parzenia (grubość mielenia, ilość kawy,
ilość wody)
- młynek do kawy (regulowany)
- automatyka działająca niezawodnie i sygnalizująca potrzebne odkamienianie,
czyszczenie, wymianę filtra, etc.
Poniżej masz informację o sposobie zaparzania kawy stosowanym przez Jurę:
Inteligentny System Wstępnego Zaparzania (I.P.B.A.S.C), wydobywa maksimum smaku i aromatu z każdej mieszanki kawy.
Faza 1
Przed zaparzaniem, kawa mielona jest zwilżana gorącą wodą. Możecie Państwo
indywidualnie zaprogramować, bądź też dopasować ilość używanej kawy.
Inteligentny system regulacji elektronicznej, rozpoznaje bowiem ilość kawy i
automatycznie dopasowuje do niej objętość używanej wody.
Faza 2
Kawa mielona zwiększa swoją objętość i uwalnia do tysiąca różnych substancji
aromatycznych. Gorąca woda jest wtłaczana do kawy pod wysokim ciśnieniem, co
powoduje uwalnianie się aromatu.
Faza 3
Pełen aromat jest jednak wydobywany podczas właściwej fazy parzenia. Na
skutek działania wysokiego ciśnienia w bardzo krótkim czasie większość
kwasów taninowych oraz kwaśnych zasad pozostaje w kawie mielonej, powodując,
że napar w filiżance jest smaczny i przyjemny w spożyciu. Aromat może w
pełni się rozwinąć, a aksamitnie delikatna pianka jest uwieńczeniem gotowego
produktu.
Bardzo istotna w ekspresie jest liczba tzw. termobloków, czyli elementów grzejnych. Jeden termoblok oznacza, że para i woda są grzane na zmianę, co powoduje że trzeba trochę czekać jak się lubi np. latte. Są ekspresy z dwoma termoblokami, ale to niestety winduje cenę.
Jeżeli nie przeszkadza Ci jeden termoblok to wydaje mi się, że dobrym wyborem byłaby dla Ciebie Jura Impressa F50, to jest nowy model drugiej generacji. Jeżeli potrzebujesz do biura, to jest taki sam ekspres w wersji XF50, różni się jedynie pojemnością zbiornika na wodę i pojemnika na kawę.
Model z dwoma termoblokami, który prawdopodobnie wybiorę, to S9 One Touch.
Byla też wersja Jury z podłączeniem do Internetu, ale chyba nie było to niezbędne bo już nie produkują :-)
Poniżej załączam linki do stron przedstawicieli Jury.
http://www.ekspresyjura.com.pl/
http://www.ekspresyjura.pl/
http://www.ekspresyjura.eu/
pozdrawiam,
dr Krzysztof H......
Info............ sp.j.
ul. ............, 30-081 Kraków
tel: (+48 12) ......
fax: (+48 12) ........
www.............pl
Sąd Rejonowy dla Krakowa - Śródmieścia w Krakowie XI Wydział Gospodarczy KRS
.....8
NIP: ..........REGON: ........